Identificatiebord blusmiddelen deel 5: Vet

Er zijn verschillende kleine blusmiddelen, bestemd voor verschillende soorten branden. Het is van uitermate belang dat het juiste blusmiddel voor de betreffende brand gebruikt wordt, anders loopt u zelfs het risico dat de brand heviger wordt. Door middel van een identificatiebord is aan te geven waar een blusmiddel geschikt voor is. Kent u de verschillende blusmiddelen?

Identificatiebord vet: de vetblusser

Een vetblusser is een speciaal ontwikkelde brandblusser welke uitermate geschikt is voor het blussen van frituurbranden. Het speciaal samengestelde blusschuim legt een afdekkende laag op de brandende vloeistof. Daarnaast daalt de temperatuur van het vet of de olie snel door de verkoelende werking van het blusmiddel. Een vetblusser is naast het blussen van frituurbranden (brandklasse F) ook geschikt voor het blussen van vaste stoffen (brandklasse A) en vloeistofbranden (brandklasse B). Voor uitleg over de verschillende brandklassen zie de eerste blog uit deze serie: Identificatiebord blusmiddelen deel 1: Water. Een vetblusser heeft een hoge corrosiebestendigheid en veroorzaakt weinig nevenschade.

Door een identificatiebord vet bij iedere vetblusser te plaatsen is direct duidelijk waar deze voor te gebruiken is. En minstens zo belangrijk: voor welke branden deze niet geschikt is. Deze identificatieborden zijn te bestellen als u contact met ons opneemt.


Een vetblusser dient jaarlijks gecontroleerd te worden, heeft na 5 jaar uitgebreid onderhoud nodig en dient na 10 jaar gereviseerd te worden.

Smeba Brandbeveiliging hanteert voor uitgebreid en revisie onderhoud de zogeheten “servicewisseling” welke inhoudt: Dat een brandblusser welke na 5 jaar uitgebreid onderhouden en 10 jaar gereviseerd dient te worden volgens de norm, vervangen wordt voor een nieuwe blusser voor de prijs als zou deze blusser werkelijk uitgebreid onderhouden dan wel gereviseerd worden. Deze servicewisseling dient dan wel direct en tijdens de jaarlijkse controle toegepast te worden.

Gebruik vetblusser

  • Lees de op de vetblusser aangebrachte gebruiksaanwijzing
  • Neem het toestel van de muur en benader de brand tot op veilige afstand
  • Verwijder de verzegeling (borgpen of plastic ring)
  • Door het inslaan van de inslagknop of het inknijpen van de afsluiter kunt u de blusser in werking stellen
  • Breng de blusstof voorzichtig van voor naar achter op de brand aan


Bekijk ook de andere verzamelborden